Hoog sensitief persoon (HSP)


wat is een hoog sensitief persoon?

Hsp's zijn uitgerust met extra ‘antennes' waardoor zij meer prikkels uit hun omgeving registreren. Werken in een kantoortuin is daarom voor veel hsp's een ramp. Wetenschappers hebben aangetoond dat het zenuwgestel het meeste lijdt onder ´storingen´ waar we geen controle over hebben: straatwerkers onder het kantoorraam, een smakkende of neuspulkende collega... Ook spanningen op de afdeling, onderhuidse emoties en onuitgesproken kwesties die voor anderen onopgemerkt blijven, worden voor hsp's na verloop van tijd bijna ondraaglijk. Bij hsp's werkt dat soort ‘prikkels' sneller op de zenuwen. Daar komt bij dat veel mensen niet eens wéten dat ze hooggevoelig zijn. Maak dus niet te snel opmerkingen als ‘dat verbeeld je je maar' of ‘dat gaat vanzelf wel weer over'. Neem de signalen van een hsp serieus. Grote kans dat u een sluimerend conflict op uw afdeling in de kiem kunt smoren of een naderend zakelijk fiasco voor kunt zijn.

Zodra een HSP bewust vanuit de bron werkt, wordt er makkelijker contact gemaakt met hun vermogens en kwaliteiten.

Leergang HSP

Uit ervaring blijkt dat de aandacht onbewust gericht wordt op de omgeving in plaats van bij de persoon zelf. Doordat de aandacht buiten ligt en niet gecentreerd bij de persoon, verliest de persoon vaak zichzelf hierdoor. Dat kost veel energie. Het is belangrijk dat een HSP bewust wordt van dit automatische proces. Zodra een HSP bewust vanuit de bron werkt, wordt er makkelijker contact gemaakt met hun vermogens en kwaliteiten. Op deze wijze blijft de buitenwereld bestaan, maar wordt daar geen last van ondervonden. Zenya biedt een leergang voor de HSP’s om dit automatische proces bewuster te ervaren. ...meer tekst »

Hoog sensitief persoon en hun sensitiviteit

Zenya begeleid HSP’s om hun sensitiviteit en heldervoelend vermogen niet langer als last of ziekte te laten ervaren. Zenya helpt HSP’s om op een andere manier te kijken en op een andere (bewuste) manier van omgang juist gebruik te maken van deze opmerkingsbegaafdheid.

Zo herkent u een hoog sensitief persoon op de werkvloer:

  • Is gevoelig voor licht, geluid, stemmingen, kritische opmerkingen en veranderingen op de werkvloer
  • Is vaak naar binnen gekeerd
  • Werkt zeer nauwlettend
  • Snel overbelast bij deadlines en te veel taken tegelijk
  • In competitieverband onzeker
  • Creatief, bekijkt een probleem van verschillende kanten


Wat houdt leergang HSP in?

De leergang is individueel en gericht op de persoon zelf. Er is geen één HSP hetzelfde. Kennisoverdracht is een onmisbare factor binnen de leergang en er zijn verschillende mogelijkheden hierin uitvoerbaar om een stukje zelfstudie te verwezenlijken binnen de leergang van Zenya. De leergang van Zenya is anders dan "hsp therapie".

binnen de leergang wordt uitvoerig ingegaan op:

  • Omgang met denkproblemen (mind) en emoties.
  • Effectief plannen en structuur aanbrengen.
  • Eigen mening of ideeën durven te uiten.
  • Leren inzien dat er geen goed of fout bestaat.

De begeleiding is voor en door een HSP. Zenya vindt het belangrijk dat je je begrepen voelt en dat je gehoord wordt.

Doe de HSP test


We stellen voor geďnteresseerden een speciale HSP test ter beschikking, uw werknemers kunnen dan testen of ze hoogsensitief zijn. Door op de onderstaande knop te drukken verschijnt er automatisch een nieuw venster met de test*.
* Om de test te kunnen doen moet Java Script ingeschakeld zijn.